Д-р Димитър Симов е завършил медицина през 2002, специалност кардиохирургия. Работил е като кардиохирург в Св. Анна-София и Сити Клиник – София. В момента работи като специалист по лекарствена безопасност и безопасност на медицински изделия в Линдек Бг. Интересите му са в областта на оценката на здравните технологии и икономическата ефективност на здравеопазването.

През 2013 се включва активно в протестите срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. Опасява се, че заявките за политическа преориентация на страната извън ЕС и НАТО  ще лишат от възможност за нормално развитие него и децата му. Това го подтиква да се политизира с “Да, България”. Няма намерение да става професионален политик или да заемам политически длъжности, а би искал да работи като експерт в сферата му на компетентност. Иска да подпомогне установяването на прозрачна политическа система, която да даде възможност за развитие и достоен живот на хората в България. Не е участвал в политически партии до момента.

Димитър обича българската природа и се стреми да възпитава децата си в този дух.  Със семейството си не пропускат възможности за походи в планината или почивки в малкото останали диви кътчета на българското черноморие. С готовност подкрепя справедливи екологични каузи, които целят запазването на автентичната дива природа.