Бояна Петкова

Бояна Петкова е родена в София през 1981 год., и е прекарала 14 години от живота си в Хелзинки и Берлин, където е завършила медицина. От 2007 до 2016 година работи в Университетската детска болница в София, а от 2010 год. е специализант по педиатрия с особени интереси в палиативните грижи и холистичния мултидисциплинарен подход при работа с недоносени новородени и хронично/терминално болни деца, при който в центъра на грижата се поставя семейството, а не болестта на детето.

От близо 10 години е активист в областта на майчиното и детско здравеопазване с фокус върху подобряване на цялостната система за грижи за бременната и раждащата жена. През 2012 год. основава фондация „Макове за Мери” за подкрепа на родители, преживели перинатална загуба, с която постига промени в Закона за гражданска регистрация, които позволяват мъртвородените бебета да бъдат погребвани или кремирани. През 2015 год. фондацията подава жалба във ВАС срещу Наредба 19/2014 год. на Министерството на здравеопазването, с която се определят нереално висока граница на жизнеспособност за недоносените бебета, което поставя грижите за тях в риск. Решението на ВАС през м. ноември 2016 год. е в полза на жалбоподателя. През 2016 год. Бояна е активен участник в протестите и гражданските действия срещу разрушаването на Център „Фонд за лечение на деца”.

Бояна обича поезия, да гушка бебета, морето (малко повече) от планината, Берлин през май, Пинк Флойд и особено много приятелите си.

Бояна Петкова

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK