Промени в Конституцията: Национална гражданска инициатива „За Демократична България“

128 години от рождението на инж. Иван Иванов

Днес се навършват 128 години от рождението на инж. Иван Иванов – човекът, който се превръща в еталон за добър кмет на София. Иванов оставя ярка следа в развитието на столицата, като работи неуморно в продължение на над 20 години за града. В периода от 25 май 1934 г. до 9 септември 1944 г. е кмет на София, което го прави най-дълго управлявалия кмет.

След като взема участие в Първата световна война, Иванов се дипломира като хидроинженер в мюнхенския университет. Като дипломиран специалист той се завръща в родината си и изиграва ключова роля в изграждането на рилския водопровод, който водоснабдява София с чиста питейна вода от Рила. За изключителната си работа по проекта той е награден с орден „За гражданска заслуга“ III и с указ на цар Борис III е назначен за кмет на София.

По време на неговото управление София преминава през период на силно архитектурно развитие. Построени са редица емблематична сгради за града. Сред тях са Съдебната палата, Народната библиотека, сградите на Българска народна банка и Министерство на вътрешните работи, Централната сграда на Софийския университет, сградата на Столична община и зала „България“. През 1937 г. е открит паметникът на Патриарх Евтимий.

Управлението на Иванов се свързва и с много придобивки за всички софиянци. Поставено е началото на столичния автобусен и тролейбусен транспорт. Ремонтират се и се модернизират Борисовата градина и Южния парк. Открити са множество кухни за бедни. Градската управа павира много улици в периферията на града и започва строителството на работнически квартали.

Развитието на града е съчетано и с прозрачно управление. Общината издава списание „Сердика“, в което са описвани на месечна база всички разходи. Направени са и сериозни стъпки за борба с корупцията.

Въпреки че след 9 септември е арестуван, по-късно е реабилитиран. Проектира изграждането на язовир „Искър“ и редица други хидротехнически съоръжения в България.

С приноса си към София инж. Иван Иванов остава в историята като един от най-добрите, а може би и най-добрия градоначалник на столицата. Прозрачното управление и високото качество на строителството поставят стандарт, който е недостижим близо век по-късно.

Предстоящи събития

Няма намерени резултати

Последвайте ни