Демократична България представи е-платформата си за честни избори и паралелно преброяване

05 ноември 2020, четвъртък Viber

Демократична България представи е-платформата си за честни избори и паралелно преброяване

Демократична България представи дигиталната си платформа за честни избори и паралелно преброяване, която разработва за предстоящите парламентарни избори. Приложението беше представено онлайн от съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов, Ивайло Мирчев, който е начело на екипа от разработващите го доброволци, ръководителя на юридическия екип Надежда Йорданова и Антонина Душева, която е ангажирана с работата със застъпниците. 

От 22 септември насам, когато обяви операция “Независимост”, формацията активно набира по електронен път застъпници. Целта е да има по застъпник във всяка секция в страната, така че да се гарантира в максимална степен прозрачност и честност на вота. 

“Гарантирането на честни и свободни избори за нас е операция “Независимост”. Ние разработваме онлайн платформа, на която всеки застъпник, не само на Демократична България, ще може да качва секционните протоколи, веднага щом ги има и по този начин ние ще направим паралелен на ЦИК процес. Това ще бъде ключова гаранция за провеждането на честни избори и препречването на възможността тези избори да бъдат подменени”, заяви днес Христо Иванов.

“Нашата борба за честни и демократични избори е реалност, а не просто заявка. Нашето желание да сътрудничим е реалност, а не празни приказки. Ние не просто призоваваме за действие, ние не просто си правим PR. Ние изработваме и предлагаме инструмента за това действие”, каза още той.

Приложението ще може да бъде използвано от застъпници и в България, и в чужбина. Принципът му на работа е идентичен, независимо от местоположението, обясни членът на Изпълнителния съвет на “Да, България!” Ивайло Мирчев.

Всеки застъпник инсталира приложението на смартфона си и в деня на изборите, когато секционният протокол бъде издаден, той подава данните от него чрез приложението към специално създаден преброителен център. В Центъра доброволци обработват данните от протоколите и извършват паралелно преброяване. Освен това през приложението застъпниците могат да подават сигнали за нередности в деня на вота, както и самите те да получават съобщения, например в случай на извънредно разпореждане на властите.

“Ще дадем достъп до всички протоколи на медиите и ще има информационен сайт, в който всеки ще може да види протоколите преди обработването им в Районните избирателни комисии, т.е. преди нанасяне на поправки по тях. Така ще може да се види какво се е променило на по-късен етап”, каза Ивайло Мирчев.

Юристът Надежда Йорданова разказа за правната помощ, която застъпниците ще получават.

“Освен да наблюдават изборния процес, застъпниците могат да подават сигнали за нарушения и да настояват те да бъдат решавани своевременно”, каза тя. Добави и че застъпниците могат да правят възражения по време на броенето на бюлетините, а в тези случаи възраженията трябва да бъдат вписвани в секционния протокол.

Тя посочи, че регистрираните като застъпници на “Демократична България” ще преминат специално обучение, включително чрез видео материали. Формацията ще предостави и тези обучителни материали на желаещите политически сили или неправителствени организации. 

“Имаме екип от юристи, колеги, които отговарят на запитвания, обръща се специално внимание на специфични въпроси, работят със застъпниците и ги подпомагат в деня на изборите. Стремим се за всяко нарушение да подаваме писмени сигнали, защото това оставя следа и променя и поведението на съответната комисия”, каза още Йорданова. 

“Няма никакъв проблем в една секция да има застъпник и на Демократична България, и на друга политическа сила или наблюдател на неправителствена организация. Така дори ще може да се прави сравнение между два или три протокола. Отворени сме към абсолютно всички, които искат честен изборен процес”, добави Ивайло Мирчев. 

Христо Иванов акцентира върху ролята на застъпниците и призова желаещите да станат доброволци да се регистрират.

“Търсим хора, които да се борят за българската демокрация, защото считаме, че тя се отстоява на избори. Търсим високо мотивирани доброволци. 50 лева или 100 лева няма, защото считаме, че тук става дума за национална отговорност и граждански дълг, а не за изкарване на някакъв допълнителен доход”, заяви съпредседателят на Демократична България. 

“Нашата борба е да вложим ново съдържание и нова енергия в ролята на застъпниците и ѝ придаваме голямо значение. Ключовата роля на застъпниците е именно в това не просто да седят под един фикус и да чакат да им донесат по един сандвич. Ключовата роля на застъпника е да гледа в ръцете членовете на комисията и как се отчита всеки един глас. Застъпникът е този, който трябва да се пребори за това всеки глас да бъде отчетен правилно”, добави още той.

Юристът Антонина Душева, която работи със застъпници през последните три избора в страната посочи, че това са хората, които не само получават добро обучение, но са мотивирани и следят активно изборния процес в България и се вълнуват от това той да бъде честен. Посочи, че в деня на вота е възможно застъпник от една секция да бъде изпратен към друга, за която има сигнали за нарушения, а не е покрита.

“Най-големите опити за манипулации стават, когато се затварят секциите, когато започне броенето на бюлетините. Нашите застъпници са много добре обучени и могат да реагират, когато забележат нарушение”, посочи Душева. 

Ивайло Мирчев призова желаещите да си сътрудничат в процеса да го сторят не само на думи.

“Искам да призова всички, които искат да има честни избори и честен изборен процес, да минат от брега на PR срещите към реалния процес. Ние ще им дадем достъп до нашата платформа и до всички инструменти, които сме разработили. Надявам се със старта на тази платформа да престанат опитите за манипулации. Очакваме Триото, както и всички други желаещи, да се присъединят към тази платформа”, заяви той.

“Демократична България първо се труди, за да може да сътрудничи. Ние предоставяме конкретни материали за нашата дейност. Демократична България не просто е готова, тя предлага конкретно сътрудничество”, добави Христо Иванов.

Представянето гледайте тук:

Още новини

<strong>ДБ няма да подкрепи кабинет “Габровски”, но ще бъде конструктивна опозиция</strong>

ДБ няма да подкрепи кабинет “Габровски”, но ще бъде конструктивна опозиция

<strong>Божидар Божанов изобличава лъжа на Корнелия Нинова  </strong>

Божидар Божанов изобличава лъжа на Корнелия Нинова  

<strong>Законопроектът “Лукойл” на “Демократична България” бе одобрен с огромно мнозинство на първо четене в икономическата и енергийната комисия на НС</strong>

Законопроектът “Лукойл” на “Демократична България” бе одобрен с огромно мнозинство на първо четене в икономическата и енергийната комисия на НС

<strong>Правната комисия в парламента одобри електронизацията на заповедното производство</strong>

Правната комисия в парламента одобри електронизацията на заповедното производство

<strong>“Демократична България” призова партиите за подкрепа на законопроекта “Лукойл”</strong>

“Демократична България” призова партиите за подкрепа на законопроекта “Лукойл”

<strong>Ивайло Мирчев: Трябва да има правителство заради Еврозоната и Шенген, но не кабинет на всяка цена</strong>

Ивайло Мирчев: Трябва да има правителство заради Еврозоната и Шенген, но не кабинет на всяка цена

Всички новини

Медиатека

Ивайло Мирчев: Няма аргумент горивата да поскъпнат заради дерогацията на "Лукойл"

Ивайло Мирчев: Няма аргумент горивата да поскъпнат заради дерогацията на "Лукойл"

Атанас Славов: Ще поискаме президентът да наложи вето върху промените в Изборния кодекс

Атанас Славов: Ще поискаме президентът да наложи вето върху промените в Изборния кодекс

Ивайло Мирчев: Вместо да припкаме след „Лукойл“, трябва да бъдем активната страна

Ивайло Мирчев: Вместо да припкаме след „Лукойл“, трябва да бъдем активната страна

Всички видеа

Позиции

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK