„Да, България“ отново пита премиера за КТБ – за авоари в чужбина

12 февруари 2017, неделя Viber

Председателят на „Да, България“ Христо Иванов съобщи във Варна, че движението отново ще попита служебния премиер какво става с проверката на синдиците на КТБ, поискана в декларация и защо в публикувания наскоро отчет липсват авоари на КТБ (н) в чужбина.

Христо Иванов отправи този въпрос на среща на „Да, България“ с гражданите на Варна, състояла се във Фестивалния и конгресен център днес. Заедно с него в дискусията участваха и Иво Димчев, Вера Асенова, Боряна Мусева, Веселин Калановски, Ивайло Захариев, Захари Карабашлиев, Антоанета Цонева. За първи път беше осигурен и жестомимичен превод за нечуващите български граждани.

„В отчета, който синдиците на КТБ най-сетне пуснаха, след като поискахме да бъдат проверени, липсва каквато и да било информация за авоари в чужбина, а КТБ има авоари в чужбина. Утре ще питаме премиера какво стана с проверката на синдиците, която поискахме, и защо така ги няма тези авоари в чужбина?“, заяви Иванов.

Още на 31 януари „Да, България“ в отворено писмо „Да, България“ призова дейността на синдиците на изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде подложена на пълна ревизия.

В писмото, изпратено до президента Румен Радев, служебния премиер Огнян Герджиков и служебния финансов министър Кирил Ананиев, „Движение Да България“ предупреди, че „чрез бездействия и ненавременни действия, синдиците създават рискове от вторично разграбване на активите на фалиралата банка и увреждат интересите на нейните кредитори“.

Водещият на събитието – актьорът Мариян Маринов, заяви, че ако не се отърсим от апатията, „има опасност да проспим цял един живот с милион възможности“.

Това ли е държавата, която искаме да оставим на своите деца, не искаме да отглеждаме бъдещи крепостни селяни на българската мафия, заяви той.

„Нужен ни е процес на изграждане на вътрешен скелет на българската държавност, на вътрешна сила, която може да дойде от една по-голяма гражданска общност. Затова е важно демократичната общност да стане национален лидиращ фактор“, заяви Христо Иванов.

Той посочи, че целта на демократичната общност, която се нуждае от укрепване, е как да тласне напред българската демокрация, защото досега, „независимо дали се разделяме или обединяваме, успяхме да отвратим хората от това, което правим“.

„Това е голямото предизвикателство, ясно е, че трябва ново начало, нова енергия, за да продължи България да се развива по европейски демократичен модел и да не се отклонява. „Да, България“ си поставя тази задача – да предоолем тази изолация и това ерозиране на демократичната общност“, отбеляза председателят на „Движение Да България“.

Той заяви, че за целта е необходимо фокусиране върху няколко задачи: оздравяване на българската държавност, която е прогнила от корупция и не може да гарантира просперирет, на националната сигурност, проядена до степен, че всеки отвътре и отвън може да си купи всичко у нас; път на развитие към споделен просперитет.

„Ние трябва да направим втора вълна на присъединяване към евроатлантическите структури, те се променят и ще излязат от сегашната криза различни. Как България ще участва в тази промяна, колко ще бъде активна, колко ще отстоява своите цели и интереси, ще определи дали ще бъдем във втората вълна или все повече ще се отлюспва и изпада от Съюза“, заяви Христо Иванов и добави, че не можем да позволим България да остане във втората класа.

Той акцентира върху необходимостта от административна революция, която може да стане само чрез въвеждане на електронно управление, и „презареждане“ на цялата система от регулатори – КФН, БНБ, КЗК, Комисията за защита на потребителите и др., които наброяват близо 30.

Причината за това е, че тези органи са беззъби и попълени с хора, които са там единствено, за да връщат услуги, хора, които знаят, че ако имаше нормална селекция, те никога не биха и мечтали за тези позиции, но са там, отбеляза Христо Иванов.

Той открои още необходимостта от максимално бърз процес за интегриране на България в еврозоната, в Европейския банков съюз, спешно да бъдат изчистени службите от хора, свързани с ДС, с корупционни зависимости, с чужди интереси – и особено с интересите на Русия в България.

Третият голям приоритет на „Да, България“ е за споделен растеж, тъй като този, който имаме – счетоводно 3.5 процента растеж, не се усеща от мнозинството български граждани, а от тясна група хора, отбеляза Христо Иванов.

„В България в момента има парадоксална ситуация – едновременно имаме безработица и бизнесът работи за внасяне на работна ръка от чужбина. Имах среща в Пловдив и там предприемачи ми казаха – нямаме обучена работна ръка, говорих с хора, които са се принудили сами да стартират образователни кампании за софтуерни специалисти, но са имали големи битки с университетите“.

Ще стъпим върху този опит и ще гарантираме на тези хора връзка между образованието и бизнеса, каза той.

Няма да се включим в тази сватба и това наддаване с кой колко дава за заплати и пенсии, нашата цел е колкото се може повече да се включат и произвеждат – съобразно таланта и възможностите си, не политиците трябва да дават на предприемачите, а предприемачите да бъдат оставени да си изкарат, заяви Христо Иванов.

Това изисква среда без корупция, добра регулаторна среда, администрация, която не мачка и не пречи, а оставя хората да си вършат работата, добави той.

Председателят на „Да, България“ отбеляза, че хората в партията не са професионални политици, нямат политически опит, но имат огромен опит като граждани в работата за определени каузи и експертизата и опита да се справят със съдебната реформа.

Той призова още: „Да пренесем гръбнака от Брюксел в София. Епохата се променя. Имаме нужда от силна национална държава“.

Работим България да се превърне в център за киберсигурност в рамките на НАТО,
залагаме на пробългарска политика в рамките на ЕС и НАТО, използвайки пълния потенциал на тези блокове, за да защитаваме публичните си интереси, заяви Иванов.

Иво Мирчев отбеляза, че разковничето е в икономиката на споделения от максимално много български граждани растеж. Разполагаме с IT-експертите, които да направят пълната електронизация на държавната администрация, каза той.

Той съобщи, че в „Да, България“ се обсъжда намаляване на ДДС на 18% и смъкването му с още 2 пункта в следващите 5 години. Мирчев даде пример с Румъния, където след приемане и изпълнение на пакет от реформи и намаляване на ДДС на 19%, резултатът е сериозен ръст на икономиката и много по-добра структура.

Актьорът Веселин Калановски, член на Изпълнителния съвет, отбеляза, че макар българска държава да не имало в продължение на 500 години, е имало вяра, език, училища, читалища, образование и култура.

И благодарение на тази култура ние сме българи, с една икономическа криза би могло да се справим за 15-20 години, но нанесеният удар върху културата не може да се оправи за векове, посочи той.

Боряна Мусева посочи, че много хора в България виждат едно и също – няма сигурност, няма върховенство на правото. „Спомням си ужаса в очите на родителите ми по време на жанвиденовота зима, този ужас щеше да се случи и при КТБ, ако българия не беше в ЕС“, каза тя, подчертавайки, че политическата корупция трябва да влезе в затвора.

Не искам моите три деца да са отхвърлени от света, към който съм убедена, че България принадлежи, каза Мусева, която оприличи България на болен от цироза човек и системните политически партии няма да спрат да пият.

Ще бъдем щастливи, ако нашата вяра бъде споделена от вас, завърши тя.

Вера Асенова, член на Изпълнителния съвет, обясни кой е устойчивият модел за създаване на благосъстояние – „модел, в който науката, бизнеса, местните власти, регионалните бизнес асоциации работят един за друг с помощта на инфраструктура от връзки между тях“.

„Когато влизахме в ЕС, икономическите реформи бяха вече изобретени другаде и добре известни у нас. Имаше достатъчно знание за това какво е необходимо да се направи. Но тук, знанието не се превръщаше в решения на проблемите т.е. в политики. Оказа се, че хората, правещи политики, често не се интересуват от него. Те се интересуват от властта. От поста. И някой трябва да им повтаря истината, да им посочва грешките и да изисква решения“, каза Асенова.

„… И единствения ми работодател в публичния сектор, който насърчаваше критическо мислене, беше британския посланик. Като негов съветник, аз имах повече влияние отколкото като съветник на български министър и това е дълбока ирония. Аз знам, че много хора са разочаровани, много вече не вярват, че нещо може да се промени и са трайно отблъснати от политиката. Но ние трябва да опитаме да направим промяната, която искаме, да се преборим за справедлива и просперираща България“, заяви Вера Асенова.

Ако някой си мисли „Да свърши този сезон и ще убием лошите, не става по тоя начин, не става някой друг да ни пише финала или началото на филма, в който всеки сам е главният герой, заяви актьорът Ивайло Захариев, член на Националния съвет на „Да, България“.

Искам да подкрепя хората, които водят битката, познавайки политическата кариера на Христо Иванов, на мен ми е достатъчно, за да го последвам, каза той. „Надявам се и занапред да бъдем разпознаващи доброто – и главния герой“.

Писателят Захари Карабашлиев заяви, че всеки път, когато си идва във Варна, изпитва „една странна смесица от тъга и малко гняв“.

„Изглежда, че в момента градът потръгва. Има нови плочки по центъра, детски люлки в Чайка, боядисани са сгради, ремонтирани са неща. Аз всъщност оценявам постигнатото. Но от това не се успокоявам“, каза Карабашлиев.

По думите му всеки варненец знае нещо, което често е невидимо за външния свят.

„Всеки варненец знае колко крехка е всъщност Варна в природно отношение. Тя е обсадена от свлачища. Геодезистите дори имат дума за тях – „свлачища в движение“. Те са нявсякъде – Галата, Аспарухово, Кабакум, Слънчев ден, Ален Мак, в Морската градина, под Карин Дом, долу до Алея първа. Мисля, че над 80 активни, или не свлачища има наоколо. И всяка пролет те се активират. Изглежда, че градът е заплашен от една постоянна ерозия“.

Писателят заяви, че по-страшна от тази природна ерозия е моралната ерозия. „По-страшно от едно природно свлачище е корупцията във властта. И колко често политически решения или бездействия водят до природни бедствия“, посочи той.

„17 години живях в Съединените щати. Връщах се тук всяко лято и бях свидетел как година след година, докато други български градове като Бургас и Пловдив се разбуждаха и отърсваха от десетилетия разруха, тук градът се превръщаше в бастион на мутрите, наследство от 90-те години“, отбеляза Карабашлиев.

„Варна е град-държава, с чудесна география, хилядолетна история и мнозинство от прилични, работливи, интелигентни хора. Но само това не е достатъчно – градовете имат нужда от своите граждани. И то в будно състояние“.

Мечтая да видя Варна най-високо там горе!, заяви Захари Карабашлиев.

Антоанета Цонева припомни февруарските протести от 2013 – тогава Варна беше първа, тогава започна промяна на едно статукво, което през 2013-а, ние, българските граждани, нарекохме модела #КОЙ.

Тя сподели, че на среща с бизнеса в Пловдив предприемачи заявили: „Ако попаднем в съда да решаваме нашите проблеми, ние сме мъртви“.

„Страшно е да го чуеш от хора, които създават работни места и правят просперитет. „Да, България“ е на хората, които създават, срещу хората, които ограбват“, завърши тя.

Славена Панайотова, представител на гражданска организация „Варна диша“, излезе пред хората на Варна, припомняйки как преди 5 години гражданските активисти са започнали битката за Морската градина.

„Варна е учебник за това как се прескачат закони по план-извадки, половината Морска градина към този момент е застроена, държавата я даде за жълти стотинки на икономическа структура, така че морската градина не граничи с морето, и няма съд, който да го потвърди“, каза тя.

Така паркът, който е бил предвиден да стига до резиденция „Евксиноград“, в момента е на една трета, стана ясно от изявлението й.

Гражданите на Варна зададоха въпроси, свързани с конкретните мерки за изчистване на съдебната система, за отчетността на главния прокурор, за лустрацията, за процедурите за издигане на народни представители.

Още новини

Христо Иванов: Ротацията се провали, защото ГЕРБ и ДПС решиха, че не са готови да се разделят със 100%-овото си влияние в регулаторите и съдебната власт

Христо Иванов: Ротацията се провали, защото ГЕРБ и ДПС решиха, че не са готови да се разделят със 100%-овото си влияние в регулаторите и съдебната власт

Общо събрание на МО Искър

Общо събрание на МО Искър

Общо събрание на МО Габрово

Общо събрание на МО Габрово

Общо събрание на МО Триадица

Общо събрание на МО Триадица

Общо събрание на МО Лозенец

Общо събрание на МО Лозенец

Решение за визия и стратегически насоки на "Да, България" и подготвителни действия за Национална отчетно-изборна конференция през 2025 г.

Решение за визия и стратегически насоки на "Да, България" и подготвителни действия за Национална отчетно-изборна конференция през 2025 г.

Всички новини

Медиатека

Антоанета Цонева: Радев смали мащаба и значението на институцията президент

Антоанета Цонева: Радев смали мащаба и значението на институцията президент

Надежда Йорданова: Крайно време е българският парламент да избира професионалисти, а не на квотен принцип

Надежда Йорданова: Крайно време е българският парламент да избира професионалисти, а не на квотен принцип

Христо Иванов: Няма да търпим замитане под килима на ексцесии и злоупотреба със сила от страна на полицията

Христо Иванов: Няма да търпим замитане под килима на ексцесии и злоупотреба със сила от страна на полицията

Всички видеа

Позиции

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK